Nieuws

Meerwaarde EPC in woonadvertenties blijft uit

BRUSSEL- VlaamsministervanEnergieAnnemieTurtelboom(OpenVld)over- weegt een aanpassing in het systeem van energieprestatiecertificaten (EPC). Zo’n certificaat is bedoeld om kandidaat-kopers of kandidaat-huurders beter te informeren over de energiezuinigheid van de woning.

Sinds 1 januari 2012 is de verhuurder of verkoper van een woning verplicht de score van het energieprestatiecertificaat (EPC) te vermelden in alle woningadvertenties. Toch houden weinig kopers of huurders uiteindelijk rekening met de energiescore, zo blijkt uit een ant- woord van Turtelboom op een schriftelijke vraag van Jelle Engelbosch (N-VA). “Om een belangrijke meerwaarde te geven aan het EPC overwegen we om dit instrument te koppelen aan het BEN- renovatieadvies.” BEN staat voor Bijna-Energieneutraal en wordt een Euro- pese verplichting voor nieuwbouwwoningen vanaf 2021.

page1image135808

Weinig kopers en huurders houden rekening met de energiescore in woningadvertenties.

STIJGEND AANTAL KLACHTEN

Verder blijkt dat er jaarlijks steeds meer klachten komen over de aanwezigheid van het EPC in advertenties. In 2014 kreeg het Vlaams Energieagentschap (VEA) 57 klachten, bijna dubbel zoveel als in 2013. Over de kwaliteit van het EPC werden nog 20 andere klachten in- gediend. Dat heeft in 2013 en 2014 geleid tot respectievelijk 67 en 63 boetes voor het niet naleven van de advertentie- plicht. Turtelboom heeft het VEA on- dertussen gevraagd om na te gaan hoe het controlebeleid verbeterd kan worden.